Ekcemologija

utorak, 29.06.2010.

Sladić - alternativa steroidnim terapijama?

Image and video hosting by TinyPic

Sladić (Glycyrrhiza glabra L.) je biljka koja se kao lijek koristila gotovo u svim drevnim kulturama, od egipatske, grčke, rimske i arapske, a i danas je prisutna u mnogim svjetskim famakopejama. Tradicionalno se koristila za liječenje čira na želucu, kao i za smirenje jakog kašlja, te kod probavnih i jetrenih tegoba. Karakterističan slatki okus korijena ove biljke, 50 puta slađi od konzumnog šećera, od sladića je načinio također i poznato sladilo u industriji slastica, kao i u mnogim čajnim mješavinama, gdje se želi prikriti gorčina nekih biljaka. No, valja pripomenuti da dok su sladić i njegovi eksptrakti sigurni u umjerenim količinama, dugotrajna upotreba ili uzimanje većih količina od preporučenih može uzrokovati glavobolju, letargiju, nakupljanje natrija i vode u tijelu, iznenadni gubitak kalija i visoki krvni tlak.

No, topička upotreba ekstrakta sladića relativno je sigurna i štoviše djelotvorna kod atopičkog dermatitisa.

Naime, prema jednoj randominiziranoj studiji iz 2003. godine, 2%-tni topički gel od aktivnog sastojka sladića, 18-beta-glicirizinske kiseline, pokazao se nakon jednog do dva tjedna primjene kod 108 pacijenata učinkovit u smanjenju edema (-84%), svrbeža (-73%) te crvenila (-61%) u odnosu na kontrolnu skupinu. (M. Saeedi, K. Morteza-Semnani, M.R. Ghoreishi: The treatment of atopic dermatitis with licorice gel, Journal of Dermatological Treatment, 2003 (14) 153 -157)

Sladić tako možemo pokušati primijeniti u obliku ispiranja. 1 žlicu sladića preliti s 2 dcl hladne vode, kratko prokuhati i pustiti da odstoji poklopljeno 20 minuta uz povremeno miješanje, zatim procijediti. Uz pomoć vate nanijeti nekoliko puta ohlađenu tekućinu vatom ili blazinicama na oboljelo mjesto. NE PITI!



29.06.2010. u 17:25 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 28.06.2010.

Dishidroza

Image and video hosting by TinyPic

Ova nezgodna kožna boljka, koja se još naziva i pomfoliks, dihidrozni ekcem ili vezikularni ekcem, posve je karakteristična vrsta ekcema koji pogađa ili šake (keiropomfoliks) ili stopala (pedopomfoliks), a može napasti i šake i stopala.

U prvoj (akutnoj) fazi, koja može napredovati veoma naglo, javljaju se sićušni plikovi duboko u koži dlanova, tabana i prstiju na rukama i nogama, koji često izazivaju jak svrab ili peckanje. Boljka se može manifestirati blago, sa samo neznatnim ljuštenjem kože, ili nešto ozbiljnije, sa većim plihovima i napuklinama kože koje mogu ponekad onemogućiti rad ili samo hodanje ako su plikovi na stopalima.

U kasnijoj fazi zatim dolazi do pojačanog ljuštenja, pucanja ili ljuskanja kože, nakon čega koža zarasta, ili se ponovo mogu pojaviti plikovi. Jedna strana može biti pod plikovima, dok je druga suva i koža puca.

Mnogi koje je zadesio ovaj karakterističan ekcem izjavljuju kako su primijetili da se boljka često okida jakim emocionalnim stresovima i unutarnjim konfliktima. Tu, na žalost, dolazi do jednog začaranog kruga. Iako benigna boljka, dishidroza ima jednu snažnu socijalnu komponentu. Naime, kada napadne ruke i prste, pacijent najčešće skriva ruke od pogleda drugih ljudi, a ponekad i posve izbjegava socijalne kontakte. To ima za posljedicu daljne produbljivanje emocionalne krize koja posljedično produbljuje bolest. Stoga je kod dishidroze važno smiriti vlastiti duh. No, to je najčešće i najteži dio.

Pa ipak, dishidrozi, koja pacijente može ponekad posve obuzeti, ali i financijski iscrpiti (dajući silne novce na najrazličitije u pravilu preskupe i nedjelotvorne kremice, pomade, losione itd.), može se doskočiti veoma uspješno ljekovitim biljem. To pokazuje da su ponekad najjednostavnija rješenja i najefikasnija.

Posebno predlažem ovu recepturu, koja uključuje tri sjajne biljke kraljice za kožne poteškoće - brezu (list), stolisnik i neven.

Image and video hosting by TinyPic

U pola litre prokuhane vode stavite po jednu žlicu od svake biljke (sušene), te ostavite stajati pola sata. Nakon tog vremena procijedite i ulijte u bočicu koju možete ponijeti sa sobom. Više puta dnevno ispirite ruke tim čajem i veoma brzo će se plikovi početi povlačiti.

Dakako, prije nego li počnete na redovnoj bazi koristiti ovaj losion (ali i inače sve pripravke od ljekovitog bilja), utrljajte manju količinu čaja na tanku kožu nadlaktice te ostavite da se posuši na koži. Ukoliko u vremenu od jedan sat ne dođe do neželjene reakcije poput crvenila i slično, možete početi s primjenom tonika.

Također je veoma blagotvorno djelovanje kupke za ruke od istih biljaka, najbolje navečer prije spavanja. Stavite opet po jednu žlicu od svake biljke u dvije do tri litre kipuće vode, ali sada ostavite stajati jedan sat. Nakon toga procijedite u lavor ili posudu u kojoj možete namakati ruke. Pazite da čaj bude prikladne temperature kada umačete ruke! Ruke namakati 20 minuta. Ista kupka može se nakon ruku primijeniti i za noge, ukoliko je i njih zahvatila dishidroza.

ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI NEŠTO VIŠE

Inače, prema rezultatima jednog nedavnog istraživanja, koje je kroz tri godine pratilo 120 pacijenata, širi potencijalni uzroci ove intrigantne boljke su sljedeći. Francuski dermatolozi našli su da je 40% pacijenata imalo sklonost pojačanom znojenju na dlanovima i stopalima (u odnosu na 7% kod kontrolne skupine). 48,3 % pacijenata je pušilo (vs. 28% u kontrolnoj skupini), a kod 24% postojala je sumnja da je stres bio taj koji je igrao ulogu u pojavi bolesti. Kod 10% pacijenata uzrokom dishidroze bio je interdigitalni dermatitis (između nožnih prstiju) uzrokovan dermatofitima (gljivicama) ili kandidom budući da se povukao nakon topičke primjene sredstava protiv gljivica. 74,2% pacijenata bilo je pozitivno na razne kontaktne alergene (jedan ili više pozitivnih kožnih testova). Ovi su alergeni (padajućim redom) bili: nikal, gel za tuširanje, krom, mirisi, šamponi, peruanski balzam, lanolin, kobalt, thiuram, lauril sulfat, parafenilendiamin, svježi duhan, formaldehid, parabeni i oktil galat. Relevantnost pozitivnih kožnih testova nađena je samo za gelove za tuširanje i šampone (mirise i konzervanse). U konačnici, autori smatraju da je 67,5% od 120 pacijenata imalo “alergijski kontaktni dermatitis”. Tek su 2 pacijenta (1,7%) imalo dishidrozu i na rukama i stopalima vezano uz osjetljivost na nikal. Odgovornost pušenja duhana nađena je samo kod 2 pacijenta. Alergija na lijekove potvrđena je kod 3 pacijenta (amoksicilin kod 2 i intravenozni imunoglobulini kod 1). Dishidroza vezana uz prehranu demonstrirana je kod 3 pacijenata (2 kod paprika i 1 kod soka od naranče). Idiopatskima (nepoznatog porijekla) je nađeno 15% slučajeva, iako su sve to bili atopički pojedinci (Izvor: M. Guillet et al. „A 3-year causative study of pompholyx in 120 patients.“, Arch. Dermatol. 143 (2007): 1504-1508).



http://archderm.ama-assn.org/cgi/reprint/143/12/1504.pdf

28.06.2010. u 15:09 • 2 KomentaraPrint#

nedjelja, 13.06.2010.

Chi kung vježbe za ekcem

Image and video hosting by TinyPic

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, kronični kožni problemi povezani su s energijskom neravnotežom u plućno/probavnom sustavu. Ukoliko dolazi i do crvenih lezija koje svrbe, tada je u energijskoj neravnoteži također i jetra. Upalni procesi posve općenito indikator su dubokog stresa i konflikata koji razaraju naše tijelo. No, u trenutku kada neravnoteža uzrokuje kronično kožno stanje, problem postoji već duže vrijeme. Chi kung, ta drevna kineska vještina energijskog balansa u tijelu, može nam ponuditi neke vježbe za vraćanje ove narušene ravnoteže.

Vježba br. 1 – meridijan pluća

Image and video hosting by TinyPic

Sjednite na rub stolice ili kreveta. Vaše ruke s dlanovima okrenutima prema gore polegnite na koljena sa opušteno savijenim laktovima koji su bočno usmjereni od tijela. Oči možete ili potpuno zatvoriti ili ih držati poluotvorenima.
Lagano započnite simetrično podizati ruke ispred sebe. Kako podižete ruke, lagano zakrećite dlanove prema grudima a zatim prema dolje. Kada su ruke iznad vaše glave dlanove okrenite prema stropu. Prsti svake ruke trebali bi biti poravnati sučelice. Laktovi i ramena trebali bi biti „zaokruženi“ i opušteni. Osjetite kako se pluća u vašim grudima šire.
Opušteno udahnite a kada izdišete ispustite zvuk „ssssss“, kao kada zmija sikće ili kada para izlazi iz radijatora. Za jedan udisaj ispuštate jedan zvuk. Prilikom ispuštanja zvuka zamislite negativne emocije tuge, tjeskobe i depresije kako izlaze iz vas. Zamislite ih kako god želite (npr. poput magle ili boja koje izlaze iz vaših pluća). Kada završite udisaj i ispuštanje zvuka, udahnite i opustite se. Zatim dlanove okrenite prema dolje i lagano ih počnite spuštat ispred sebe istodobno okrećući dlanove tako da na ih na koljena spustite okrenutima prema gore. Sada zamislite pozitivne emocije hrabrosti koja raste u vašim plućima dok se pune bijelom bojom. Opustite se koliko god dugo želite. Ponovite ovu vježbu u nizu koliko god puta želite dva do tri puta dnevno.

Vježba br. 2 – meridijan jetre

Image and video hosting by TinyPic

Sjednite na rub stolice ili kreveta. Vaše ruke s dlanovima okrenutima prema gore polegnite na koljena sa opušteno savijenim laktovima koji su bočno usmjereni od tijela. Oči možete ili potpuno zatvoriti ili ih držati poluotvorenima.
Počnite širiti ruke bočno od tijela. Raširite ih i istodobno podižite uz lagano svinute laktove i opuštena ramena. Nastavite podizati ruke sve dok se ne susretnu iznad glave. Isprepletite prste i okrenite dlanove prema stropu. Lagano se istegnite vašim desnim ramenom i nagnite se nalijevo. Tako ćete osjetiti nježno istezanje na desnoj strani vašeg tijela gdje je jetra. Otvorite oči i široko gledajte tijekom ove poze.

Izdahnite i načinite zvuk „Tššššš“ poput vode koja je pala na jako zagrijanu tavicu. Kako izdišete i ispuštate zvuk zamislite negativne emocije ljutnje kako izlaze iz vaše jetre. Kada dovršite ispuštanje zvuka, opustite se i udahnite. Otpustite vaše isprepletene prste , okrenite dlanove prema dolje i lagano ih počnite spuštati ispred sebe te na kraju ruke opustite na koljenima s dlanovima prema gore. Opustite su i osjetite pozitivne emocije dobrote i svijetlu zelenu boju kako raste u vašoj jetri. Opustite se koliko god dugo želite. Ponovite ovu vježbu u nizu koliko god puta želite dva do tri puta dnevno.

Autorica vježbi: Lisa B. O'Shea („QI Gong for Psoriasis and Eczema“, New Health Digest, travanj 2006).

13.06.2010. u 18:09 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 09.06.2010.

Rooibos - još jedan sjajan čaj za kožu

Image and video hosting by TinyPic


U prethodnome postu opisao sam blagotvorno djelovanje oolong čaja na simptome atopičkog dermatitisa. Iako sadrži manje kofeina nego crni čaj, oolong čaj mi mogao ljudima s osjetljivim želucem i općenito osjetljivima na kofein, pogotovo u većim količinama, uzrokovati želučane i druge poteškoće. No, oolong čaj ima sjajnu alternativu u rooibos čaju.

Roobios doslovno znači "crveni grm", a raste samo u Južnoafričkoj republici. Listovi oksidiraju dok ne dobiju crvenkasto smeđu boju. Ono što ga čini sjajnom alternativnom i zelenom i oolong i crnom čaju jest činjenica da rooibos čaj (kojeg se još naziva i "crveni čaj") nema kofeina a količina trjeslovina je zanemariva pa njegovo pijenje ni u većim količinama ne ometa apsorpciju željeza. S druge pak strane, rooibos je bogat flavonoidima, fenolima, polifenolnim kiselinama (aspalatin, katehin, luteolin, kvercetin, rutin itd.), a sadržava i polisaharide, oligosaharide i velik broj mineralnih tvari. To ga čini sjajnim antioksidantnom, što potvrđuju brojne znanstvene studije. Njegegovim redovitim pijenjem tako je moguće održati zdravlje i vitalnost, usporiti starenje i zaštititi se od brojnih bolesti.

Između svojih brojnih istraženih i dokumentiranih medicinskih svojstava, čak i kod težih bolesti, rooibos čaj se pokazao posebno djelotvornim kod raznih alergija na hranu, pelud te kod astme i, ono što je nama najvažnije, kožnih alergijskih ekcema. Primijenjen izravno na koži ima umirujući učinak. Kupke i oblozi od rooibos čaja kuhanog 10 minuta, mogu tako pomoći i kod nadražene kože i osipa od pelena.

Ovaj čaj ima i još jedno dodatno blagotvorno svojstvo. U svojoj domovini ovaj je čaj naime dobio naziv "majčino čudo", a stekao ga je zahvaljujući blagotvornom djelovanju na majke dojilje i male bebe. Čaj ne samo da je imao umirujuće djelovanje na majke, već su one primijetile da se kada, nakon što popiju par šalica čaja, podoje djecu, nervozne bebe umire, a bolni grčevi u njihovim trbušćićima prestaju. Novija znanstvena istraživanja potvrđuju ovaj sedativni učinak roiboos čaja bez štetnih pojava i stvaranja ovisnosti. Šalica čaja prije spavanja može vam donijeti miran san, a redovito pijenje čaja navodno pomaže i kod blage depresije. Kod kožnih bolesti ovo je svojstvo izrazito važno, budući da su njihove erupcije dokazano povezane s našim psihičkim stresovima, nervozama i depresijama.

A valja ponoviti - rooibos čaj ne sadrži kofein i može ga se piti u većim količinama. Osobno, u frižideru u vruće dane držim veće količine "ledenog rooibos čaja" te ga cijela obitelj s užitkom pije tijekom dana. Ako niste probali, iznedadit ćete se njegovim okusom.

Više o rooibos čaju s referencama o istraživanjima možete naći OVDJE. (Članak je u PDF-u pa morate imati Acrobat Reader)

O samom rooibos čaju pogledajte zanimljiv dokumentarac:





A evo i još jedan sjajan dokumentarac:

09.06.2010. u 09:07 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 08.06.2010.

Oolong čaj - obećani lijek?

Image and video hosting by TinyPic

Prema istraživanju japanskih znanstvenika iz 2001. godine, pijenje oolong čaja može dramatično reducirati simptome atopičkog dermatitisa. Naime, 121 pacijent sa tom dijagnozom imao je piti 1 litar oolong čaja dnevno, raspodijeljeno na tri puta nakon tri glavna obroka. Nakon jednog mjeseca pijenja oolong čaja, dvije trećine ispitanika pokazalo je značajno poboljšanje, a kod nekih je do poboljšanja došlo već nakon prvog ili drugog tjedna. Dobri rezultati zadržali su se i nakon šest mjeseci tretmana. (Izvor: M. Uehara et al, "A Trial of Oolong Tea in the Management of Recalcitrant Atopic Dermatitis", Archives of Dermatology 137(2001) 42-43)

Originalni članak možete vidjeti OVDJE.

Naravno, pijenje veće količine oolong čaja (uostalom, kao i zelenog i crnog čaja) kroz duži period može biti kontraindicirano kod nekih osoba (James A. Duke et al., Handbook of Medicinal Herbs, CRC Press 2002, str. 354) . Ono može dovesti do iritacije gastrointestinalnog trakta ili živčanog sustava zbog kofeina koji sadrži. U svakom slučaju, trudnice ne bi smjele unostiti više od 300 mg kofeina dnevno, što iznosi otprilike 5 šalica zelenog čaja raspodijeljeno tijekom dana. S obzirom da oolong čaj sadrži nešto više kofeina od zelenog čaja ta količina bi trebala biti negdje oko 3 šalice oolong čaja dnevno. Također, djeca dojilja koje konzumiraju veće količine čaja dnevno mogu trpjeti poremećaje sna. Stoga s terapeutskim dozama oolong čaja umjereno i oprezno, u svakom slučaju u konzulataciji sa liječnikom. Osjetljive kategorije osoba stoga valja uputiti na rooibos čaj koji ima iste učinke ali ne sadrži kofein (vidi ovdje).

Prosječne količine kofeina po šalici čaja (ovisi o načinu proizvodnje i pripreme čaja):

Bijeli čaj 30-55 mg
Zeleni čaj 35-70 mg
Oolong čaj 50-75 mg
Crni čaj 60-90 mg
Kava 150-200 mg

Oolong čaj je polufermentirani čaj, obično iz Kine i Tajvana, koji se nalazi na "pola puta" između crnog i zelenog čaja. Lijep filmić o proizvodnji oolong čaja možete vidjeti ovdje:





08.06.2010. u 11:32 • 0 KomentaraPrint#

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Sadržaj bloga

Image and video hosting by TinyPic

Breza Kamilica Divlja Maćuhica Crni sljez Sladić Stolisnik Hrast Kadulja Ruža Orah

Image and video hosting by TinyPic

Problem svraba
Dishidroza
Oolong čaj - obećani lijek?
Rooibos čaj - još jedan sjajan čaj za kožu

Image and video hosting by TinyPic

Chi kung vježbe za ekcem
Kako se rade masti i kreme
• Akupresura i kožne bolesti
• Kožnje bolesti i psiha

Image and video hosting by TinyPic

Popis temeljne korištene literature o ljekovitom bilju kao i kratice pod kojima se ona javlja u tekstovima, možete vidjeti ovdje.

Blog i autor

Blog je namijenjen svima kojima je potrebna kvalitetna informacija o znanstveno provjerenim i djelotvornim (tradicionalnim i modernim) naturopatskim metodama nošenja s raznim vrstama ekcema i kožnim bolestima općenito. Autor bloga bavi se ljekovitim biljem još od svojih ranih dana, kako praktično tako i teorijski, a mnogi su savjeti koji se nalaze na ovome blogu i osobno prokušani. Vaši su komentari, iskustva i pitanja dobrodošli. Možete mi i poslati mail na ekcemologija@gmail.com

Važno

Ove informacije služe u informativne svrhe i nisu namijenjene dijagnosticiranju, tretmanu i liječenju bolesti. Obratite se liječniku prije no što koristite ove ili bilo koje druge medicinske informacije u svrhu liječenja.