Ekcemologija

petak, 11.03.2011.

Problem svraba

Image and video hosting by TinyPic

Jedan od najvećih problema koje izazivaju kožne bolesti svakako je svrab (pruritis) koji ponekad može biti jednostavno nesnošljiv. On može biti lokaliziran na pojedinim dijelovima tijela ili se može širiti preko cijelog tijela ili nekoliko različitih dijelova tijela. Češanje, iako zna donijeti trenutno olakšanje, svakako nije preporučljivo jer nas može uvesti u začarani krug novog i češće jačeg svraba. Češanje osim toga može i oštetiti kožu kroz koju onda mogu ući bakterije, inficirajući čitavo područje. Također, topla voda zna donijeti trenutno olakšanje, ali u konačnici topla voda još više iritira i isušuje kožu te se svrab najčešće vraća još agresivniji.

Kao mjere olakšanja, obično se preporučuje hladna voda, bilo oblozima bilo tušem. Pri tome naravno treba paziti da oblozi koji se stavljaju na kožu ne budu od tkanine koja može dodatno iziritirati kožu. Najbolji je čisti mekani pamuk.

No, najbolje rješenje za svrab krije se u običnim zobenim pahuljicama. U ljekarnama postoji gotova koloidna zob, no, kako to već biva, takvi su proizvodi prilično (i neopravdano) skupi. Ali, to ne znači da je ne možete sami pripremiti i to za male novce! Imajte na umu da je zob biljka koju i medicinska znanost priznaje kao djelotvorno sredstvo za olakšanje simptoma atopijskog dermatitisa, suhe kože, psorijaze i različitih drugih tegoba. Ona svojim sluzima omekšava i štiti kožu i djeluje blago protuupalno. Međutim, pri primjeni zobi kod djece valja biti oprezan. Neke studije (*) pokazuju da su djeca s atopičkim dermatitisom sklona alergiji na zob, bilo u obliku hrane ili kozmetičkih proizvoda koji sadrže zob! Stoga se prije korištenja zobi kod djece konzultirajte obavezno s pedijatrom jer bi primjena zobenih kupki mogla pogoršati stanje.

Zobene pahuljice (bitno je da nisu aromatizirane i s dodacima već da je riječ o čistim zobenim pahuljicama) sameljite u mlincu za kavu do fine praškaste konzistentnosti. Pravu konzistenciju znat ćete kada se vaš zobeni prašak u potpunosti otapa u vodi.
Nakon toga nekoliko šaka koliodne zobi ubacite u kupku, te miješajte dok voda za kupanje ne poprimi mljekastu formu i dok se sva zob ne otopi. Nije bitno ukoliko se sva zob ne otopi. I ti će komadići u kupci odraditi svoj posao. Pazite da temperatura vode bude prikladna i imajte na umu da ne smije biti pretopla da ne dođe do neželjenog isušivanja i iritacije kože.

U kadu uđite oprezno jer zob stijenke kade čini sluzavima i skliskima! Za najbolje rezultate kupajte se najmanje 10 minuta ali svakako ne više od 20 minuta.

Nakon kupanja istuširajte se mlakom vodom da bi isprali ostatke sluzavosti, naravno opet pazeći da se poskliznete. Ostavljanje zobi neisprane na koži moglo bi dovesti do suprotnog učinka, budući da sasušena na tijelu zob iznimno steže.

Nakon tuširanja pobrišite se ručnikom ali izbjegavajte trljanje. Umjesto toga, lagano tapkajte po tijelu. Ukoliko svrab zahvaća manje površine kože, umjesto cjelovitih kupki možete rabiti obloge od pamučne krpe umočene u otopinu koloidne zobi.
_____________

Boussault P; Léauté-Labrčze C; Saubusse E; Maurice-Tison S; Perromat M; Roul S; Sarrat A; Taďeb A; Boralevi F, "Oat sensitization in children with atopic dermatitis: prevalence, risks and associated factors", Allergy 2007;62(11):1251-6.

11.03.2011. u 16:01 • 1 KomentaraPrint#

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Sadržaj bloga

Image and video hosting by TinyPic

Breza Kamilica Divlja Maćuhica Crni sljez Sladić Stolisnik Hrast Kadulja Ruža Orah

Image and video hosting by TinyPic

Problem svraba
Dishidroza
Oolong čaj - obećani lijek?
Rooibos čaj - još jedan sjajan čaj za kožu

Image and video hosting by TinyPic

Chi kung vježbe za ekcem
Kako se rade masti i kreme
• Akupresura i kožne bolesti
• Kožnje bolesti i psiha

Image and video hosting by TinyPic

Popis temeljne korištene literature o ljekovitom bilju kao i kratice pod kojima se ona javlja u tekstovima, možete vidjeti ovdje.

Blog i autor

Blog je namijenjen svima kojima je potrebna kvalitetna informacija o znanstveno provjerenim i djelotvornim (tradicionalnim i modernim) naturopatskim metodama nošenja s raznim vrstama ekcema i kožnim bolestima općenito. Autor bloga bavi se ljekovitim biljem još od svojih ranih dana, kako praktično tako i teorijski, a mnogi su savjeti koji se nalaze na ovome blogu i osobno prokušani. Vaši su komentari, iskustva i pitanja dobrodošli. Možete mi i poslati mail na ekcemologija@gmail.com

Važno

Ove informacije služe u informativne svrhe i nisu namijenjene dijagnosticiranju, tretmanu i liječenju bolesti. Obratite se liječniku prije no što koristite ove ili bilo koje druge medicinske informacije u svrhu liječenja.