Ekcemologija

utorak, 23.11.2010.

Breza

Image and video hosting by TinyPic

Posvuda po svijetu breza je sveto i magično drvo. Kod Slavena je početak godine često dočekivan upravo s vatrom brezovog drva, a njezinim su grančicama u te dane i ukrašavali svoje domove. U ophodnjama su hodali obučeni u brezovo granje, što će se kasnije prenijeti na Jurjevo. U Rusiji su ispod breza žene ostavljale piroške i kašu kao poklone. Za vrijeme Ivanja puštalo se vjenčiće ispletene od brezovih grančica u vodu, a prema načinu njihove plovidbe proricala se budućnost. Okolo breza plesalo se i pjevalo. Nakon jela ljubilo se preko krugova napravljenih od savinutih brezovih grana. Na taj se način potvrđivao ulazak u čvršću vezu između žene i muškarca. Slaveni su vlo često, zbog zaštite od uroka, od breze izrađivali kolijevke za djecu i amulete. Breza je predstavljala magično sredstvo protiv mnogih bolesti. Kad netko je imao groznicu, išao je u brezov gaj, potresao je po redu tri mlade breze govoreći: "Tresi me, kao ja tebe, a poslije prestani" što je navodno pomagalo.

Kelti su je smatrali damom šume. Predstavljala je rođenje, početak i obnovu, povezivali su je sa čistoćom i nevinošću.

Breza je i sveto drvo Sibira. Istjeruje zle duhove i štiti od vještica. Simbol je proljeća, bezbrižnih i razigranih djevojaka. Svadbene baklje napravljene od ovog drveta donose mladencima sreću. Napitak od brezova soka, osobito u svibnju, okrepljuje i jača zdravlje. Prema narodnim vjerovanjima u njenim krošnjama žive dobre vile, a lišće koriste u svojim magijama. Žene su se nadale da će pijući brezov sok, i njime se umivajući, postati ljepše i plodnije. Tko u krevetu drži brezovu metlu, riješit će se neugodnih bolova u listovima. Ako brezi otpadne lišće u kasnu jesen, može se očekivati duga i hladna zima.

Bilo da je riječ o njezinoj kori, listovima ili njezinim dlakavim pupoljcima, breza je iznimno djelotvorna protiv svih kožnih bolesti izvana i iznutra, kod akni, lišajeva, bakrenjače, a posebno kod ekcema koji odolijevaju svakom drugom liječenju. Njezin je sok vrlo djelotvoran kod ispadanja kose (MEa).

23.11.2010. u 13:35 • 0 KomentaraPrint#

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Sadržaj bloga

Image and video hosting by TinyPic

Breza Kamilica Divlja Maćuhica Crni sljez Sladić Stolisnik Hrast Kadulja Ruža Orah

Image and video hosting by TinyPic

Problem svraba
Dishidroza
Oolong čaj - obećani lijek?
Rooibos čaj - još jedan sjajan čaj za kožu

Image and video hosting by TinyPic

Chi kung vježbe za ekcem
Kako se rade masti i kreme
• Akupresura i kožne bolesti
• Kožnje bolesti i psiha

Image and video hosting by TinyPic

Popis temeljne korištene literature o ljekovitom bilju kao i kratice pod kojima se ona javlja u tekstovima, možete vidjeti ovdje.

Blog i autor

Blog je namijenjen svima kojima je potrebna kvalitetna informacija o znanstveno provjerenim i djelotvornim (tradicionalnim i modernim) naturopatskim metodama nošenja s raznim vrstama ekcema i kožnim bolestima općenito. Autor bloga bavi se ljekovitim biljem još od svojih ranih dana, kako praktično tako i teorijski, a mnogi su savjeti koji se nalaze na ovome blogu i osobno prokušani. Vaši su komentari, iskustva i pitanja dobrodošli. Možete mi i poslati mail na ekcemologija@gmail.com

Važno

Ove informacije služe u informativne svrhe i nisu namijenjene dijagnosticiranju, tretmanu i liječenju bolesti. Obratite se liječniku prije no što koristite ove ili bilo koje druge medicinske informacije u svrhu liječenja.